Mege

Fejtetü

Készletkártevők:
Egészségügyi kártevők:

Fejtetű
Pediculus humanus capitis


Megjelenése:
Szárnyatlan, szürke-világossárga kültakarójú, vérrel teleszívott állapotban piros, később feketés színű, 2-4 mm nagyságú, ovális alakú rovar. Feje ötszög alakú, csápjai rövidek, szájszerve a vérszívásra módosult szipóka. Az ivari kétalakúság kifejezett; a hímek karcsúbbak és kisebbek. Egyedfejlődése során a petéből kikelő lárvát két további, fokozatosan növekvő nagyságú lárvastádium követi, végül az utolsó vedléssel jelennek meg az imágók.

Fejtetű
Fejtetű (imágó)

Életmódja:
Az ember külső élősködője, jellemzően a hajas fejbőrön szív vért, és a hajszálakon tartózkodik.

A nőstény tetvek 2-4 hétig tartó életük során 50-150 petét raknak, melyet serkének nevezünk. Az igen ellenálló burokkal ellátott serkét nehezen eltávolítható, cementszerű anyaggal rögzíti a hajszálon, annak eredési pontjának közelében, tipikusan a halánték- és tarkótájon. Az első hónap végére egy nőstény ivadékainak száma kb. 150, a második hónap végén azonban akár több ezer is lehet, így az eltetvesedés a látszólag alacsony peteszám ellenére is aránylag gyorsan bekövetkezhet.

Fejlődésük kifejlés. A serkékből a lárvák 5-8 nap alatt kelnek ki és 2-3 hét alatt válnak ivaréretté. A kifejlett nőstények 1-5 nap múlva kezdik el a peterakást. Igen fejlett kapaszkodási ösztönük van, karmaik bicskaszerűen csukhatók vissza a lábszárra, így vérszívás idején szinte letéphetetlenül rögzítik magukat.

Szemük csak fényérzékelésre alkalmas, hőérzékelésük és szaglásuk azonban jól fejlett.

A külső behatásokkal szemben igen ellenállóak, a szárazságot jól tűrik, és vízbe merítve napokig sem pusztulnak el. Különösen kedvelik a 30-33°C hőmérsékletű helyeket. A hőmérséklet ingadozására eléggé érzékenyek, ezért olyan tartózkodási helyet keresnek, ahol állandóan egyenletes a hőmérséklet. Peterakásuk és fejlődésük 20°C alatt leáll. -10, -20°C hőmérsékleten napokig életben maradnak. Érzékenyek viszont a magas hőmérsékletre, 50°C-on percek, 60°C-on másodpercek alatt a tetvek és a serkék egyaránt elpusztulnak.

Naponta kb. 6 alkalommal szív vért. Szobahőmérsékleten táplálék nélkül kb. egy hétig képes életben maradni.

Emberről emberre nem vándorol, döntően közvetlen érintkezéssel (pl. fejek összedugásával, birkózással, sugdolózással), illetve jellegzetes használati tárgyak (pl. fésű, hajkefe, kendő, sapka stb.) közvetítésével terjed.

Elterjedése:
Kozmopolita faj. Vita tárgya, hogy a fej- és ruhatetű elkülönültsége faji szintű-e, vagy egyetlen faj két változatai (biotípusai).

Jelentősége:
Elsősorban gyermekközösségekben gyakori, valamint előfordulására jellemző még a családi halmozódás. Ismereteink szerint kórokozókat nem közvetít.

Elérhetőség

 iroda@mege.hu
 +36 20 610 92 90
Telefonos ügyfélszolgálat:
+36 20 610 92 90
További információk »