Mege

Gabona álszú

Készletkártevők:
Egészségügyi kártevők:

Gabona álszú

Rhizopertha dominica (F.)

Megjelenése:
2-3 mm hosszú, nyúlánk, hengeres testű bogár. Színe a vörösesbarna és a feketésbarna között váltakozhat. Feje a csuklya-alakú nyakpajzs alatt h úzódik meg. Pajzspöttyei a tor felé egyre kisebbek. A csápok utolsó három íze bunkót alkot. Az iveit testű, barna fejű lárvának 3 pár lába van. Bábja fehér és csak a magvak belsejében figyelhető meg.


Gabona álszú

Életmódja:
Melegebb égöv alatt a bogarak repülni is tudnak. A nőstény 300-500 petét rak a megtáma­dott gabonába, melynek magjaiba a lárvák befúrják magukat és ott begubóznak. Fejlődése csak 23°C felett megy végbe. Életciklusa 28°C-on 3-6 hét.

Elterjedése:
Főleg a melegebb éghajlatú országokban. Áruszállitmányokkal együtt eljut a mérsékelt égövbe is, ahol csak a meleg raktárakban élhet meg.

Kártétel:
Gabona és más magvak elsődleges kártevője. Szárított burgonyával, tápiokával és fűfé­lékkel is táplálkozik. A lárvák és a kifejlett egyedek befúrnak a gabonamagba, megeszik az egész keményítő tartalmú belső részt, itt-ott a mag héját is, alaktalan lyukakat és nagy mennyiségű lisztes port hagyva maguk után. A nagyon fertőzött búzának mézre emlékeztető szaga van.

A Kártevő katalógus a Detia-Degesch támogatásával készült el

Elérhetőség

 iroda@mege.hu
 +36 20 610 92 90
Telefonos ügyfélszolgálat:
+36 20 610 92 90
További információk »