Mege

Lepkeszúnyogok családja

Készletkártevők:
Egészségügyi kártevők:

Lepkeszúnyogok családja
Psychodidae


Megjelenésük:
Apró, 1-5 mm-es, jellegzetes megjelenésű, fonalascsápú kétszárnyúak. Testük erősen szőrözött, a csápok viszonylag hosszúak, 16 ízből állnak, a fejen szembetűnőek a fekete színű szemek. A nőstények szájszerve szúró-szívó. Lábaik hosszúak, szárnyuk középtájt kiszélesedő, nyugalmi állapotban oldalra kissé széttárt.

Lepkeszúnyog
Lepkeszúnyog (imágó)

Életmódjuk:
A fajok többségénél a nősténynek vérre van szüksége a peteérleléshez. Emlősökön, madarakon, hüllőkön táplálkoznak, elsősorban éjjel, hajnalban vagy alkonyatkor, nappal pedig faodúban, rágcsálók járataiban tartózkodnak. A sötét színű petéket a nőstény a talaj mélyedéseibe, földalatti odvakba, és egyéb, nedves mikroklímájú helyekre rakja le, alkalmanként 50-100 darabot. A kikelő lárvák bomló szerves anyaggal táplálkoznak, és háromszori vedlés után bebábozódnak. Az imágók a peterakást követően legkorábban 2-3 hónap múlva fejlődnek ki. Az imágók legfeljebb 100-300 méterre repülnek el a tenyészőhelytől.

Elterjedésük:
Mintegy 600 fajuk ismert világszerte.

Jelentőségük:
Csak a Phlebotominae alcsaládba tartozó fajoknak van humán- és állategészségügyi jelentősége. Ezen belül az ember és a kutya leishmaniosisát okozó kb. 50 faj a Phlebotomus illetve Lutzomyia nembe tartozik, és főként trópusi, szubtrópusi, mediterrán területeken gyakoriak. Szerepük lehet emberi és állati megbetegedéseket okozó vírusok terjesztésében is. Hazánkban a Phlebotomus fajok csak ritkán fordulnak elő.

Elérhetőség

 iroda@mege.hu
 +36 20 610 92 90
Telefonos ügyfélszolgálat:
+36 20 610 92 90
További információk »