Mege

Hírek, események

1 [2]  >

Működési nyilvántartási kártya megújítása

2018.03.24.

Frissítettük a működési nyilvántartási kártya (kék kártya) megújításához szükséges dokumentumokat. A letöltések menüpont alatt találhatjátok meg a segítséget.


FONTOS - ÚJ RENDELET

2017.08.09.

Tisztelt Tagtársak!

A magyar Közlöny 125-ös számában 2017. augusztus 7-én megjelent a 16/2017. (VIII. 7.) EMMI rendelet, az egészségügyi kártevőirtószerekkel, valamint gázosítószerekkel végzett tevékenység szabályairól

A rendelet szövegét itt találjátok (klikk), kommentár nélkül.

Kérek mindenkit, tanulmányozzátok és az észrevételeiteket, megjegyzéseiteket küldjétek az iroda@mege.hu vagy az elnok@mege.hu elektronikus levelezési címünkre!

Véleményeitek nagyon fontosak és azokat őszi MEGE Roadshow-n részletesen megvitatjuk

 

Köszönettel és üdvözlettel:

Vranesics Csaba László

MEGE elnök

+36 20 227 7223               

logo

16/2017. (VIII. 7.) EMMI rendelet, az egészségügyi kártevőirtószerekkel, valamint gázosítószerekkel végzett tevékenység szabályairól


Felhívás - Kötelező továbbképzés őszi időszak - szeptember

2017.07.18.

Felhívás - Kötelező továbbképzés őszi időszak - szeptember

 

Lentebb található az információk a következő kötelező továbbképzésről.

Felhívás - Kötelező továbbképzés őszi időszak - szeptember (klikk)

 

 

 

 


Működési nyilvántartási kártyához dokumentumok

2017.04.04.

Meghívó közgyűlésre - 2017. március 21.

2017.03.03.

Közgyűlési meghívó 2017 - letöltés

 

M E G H Í V Ó

 

A Magyar Egészségügyi Gázmesterek Egyesülete évi rendes Közgyűlésére

 

A közgyűlés időpontja: 2017.03.21. 9 óra 30 perc

 

A közgyűlés helyszíne: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

1. sz. terem

1105 Budapest, Szent László tér 7.

 


Forgalmazói meghívás a MEGE őszi rendezvény sorozatára

2014.10.13.

 

Tisztelt Forgalmazónk!
 
A mellékletben küldöm fel- és meghívásunkat a MEGE 2014 őszi rendezvénysorozatára.
 
Üdvözlettel:
 
Vranesics Csaba
MEGE elnök
 
 

Együtt a kártevőirtó szakmáért,
a tiszta környezetért,
a szakma művelőiért!
 

Őszi szakmai rendezvény sorozat 2014

2014.10.08.

Részletek a "Rendezvényeink" fülön.


Közösen az ágyi poloskák ellen

2014.01.23.
Annak érdekében, hogy objektív képet kapjunk az ágyi poloska fertőzöttségről, készült egy kérdőív. A kérdőívben a lakások fertőzöttségi szintjét, az épületek típusát, a lakások megosztottságát és bútorozottságát, a feltételezett behurcolási útvonalat, az ágyi poloskára utaló jeleket és a rovarok lakáson (szobán) belüli előfordulásának a helyét is próbáljuk megismerni.
Tisztelt Kollégák! Kérünk benneteket, hogy akik foglalkoznak az ágyi poloska irtásával, a kezelések alkalmával minél többen töltsétek a kérdőívet.
A kapott eredményeket az info@blatox.hu címre küldjétek az összesítéshez.

Őszi pontszerző szakmai rendezvény sorozat 2013

2013.10.01.

Részletek a "Rendezvényeink" fülön. 


Invazív fajok - mediterrán hangyák

2013.02.07.

 TALLÓZÁS A DpS MAGAZIN 2012. MÁJUSI SZÁMÁBÓL

(német kártevőirtó szaklap)
 
Invazív fajok
 
 
 
Mediterrán hangyák – az „újpolgárok”
 
A globális felmelegedés, a világkereskedelem és a gyenge ellenőrzés a növényvizsgálatoknál megkönnyíti az állatok melegebb területekről Németország felé való passzív terjedését. Két új mediterrán hangyafajt találtak Rajna-Pfalz tartományban.
 
A nagyfejű hangya (pheidole pallidula) heilbronni megjelenéséről már a DpS is beszámolt, így ebben az esetben a faj részletesebb leírásától tartózkodnék. Az újdonság a faj megjelenése az újvárosban, a „Szőlőút” menti Neustadtban. Az előkertben, egy gyalogút mentén számos bolyt fedeztek fel. Bár melegkedvelő fajként tartjuk számon, a bolyokat úgy alakították ki, hogy déltől árnyékban legyenek. A bolyok között agresszivitást nem tapasztaltak. Egy gyorsteszttel bebizonyosodott, hogy egy szuperkolóniáról és számos alárendelt kolóniáról van szó. Az invázió módja egyelőre tisztázatlan.
 
Tapinoma nigerrimum
 
Németországban egészen új fullánkos hangya (tapinoma nigerrimum) megjelenése. A „Szőlőút” mentén három városban figyeltek meg kolóniákat, Ingelheimben, Edelsheimben és Neustadtban; kertészetek területén, és azok szomszédságában. A t. nigerrimumot könnyű összekeverni a fekete hangyával (lasius niger), de a torról hiányzik a magasodó pikkely, a kloákanyílás résszerű, nem kerek, és nem veszi körbe szőr. A t. nigerrimum további ismertetőjegyei: a szájszerv fogazott, a fejpáncélon (clypeus) a középen haladó bemetszés U alakú.
 
A nőnemű dolgozók mindkét fajnál 2,8-5,1 mm, ill. 3-5 mm hosszúak. Az l. niger esetében a kolónián belüli nőstények közel azonos méretűek, míg a t. nigerrinumnál különböző nagyságúak egyszerre fordulnak elő (polimorfia).
 
Seifert (2012.) megpróbált egy „meghatározási útmutatót” készíteni, de a szinonimákkal nehézségei akadtak, mivel az eredeti típusok részben hiányoznak. Itt tehát változások várhatók.
 
A t. nigerrimum kolóniáknak számos királynőjük van, így számos alárendelt kolóniát alapítanak. Más mediterrán tapinoma fajokkal ellentétben a bolyok 1 méter mélyig nyúlhatnak a földbe. Ez elősegíti a földben való áttelelést. Táplálékul növények magvai szolgálnak. A hangyákat gyümölcs- és édességmaradékokban találták meg, éppen vadászatot indítottak más fajok királynői után az új kolónia alapítását követően. A dolgozó nőstények 2009-ben 7°C-on még aktívak voltak. A bolyok részben egy összekötő kőút alatt helyezkedtek el. Annyira elmozgatták a homokot az út alól, hogy újra kellett kövezni.
 
 
 
 
 
 
 
Behurcolás, a növénykereskedelem által
 
Mindhárom kertészet mediterrán fák kereskedelmével foglalkozik (pálmák, füge- és olajfák), ezeket kiemelik a környezetükből, és nagy kaspókba ültetik. Ha ezt túlélik, 2 évre rá exportálják őket. A végállomások klubok, éttermek, melyek a vendégeik számára mediterrán hangulatot szeretnének teremteni. Nem zárhatjuk ki, hogy eddig felfedezetlen kolóniák élnek Németország más részeiben is. A „Szőlőút” mentén található kertészetek Toszkánából rendelték ezeket a cserepes nővényeket. Annál valószínűbb a hangyák behurcolása, minél nagyobb kaspókban érkeznek a növények.
 
Az EU területén belül alig van növényvizsgálat, a növényegészségügyi vizsgálatba a hangyák nem tartoznak bele, így alig vagy egyáltalán nem figyelnek rájuk. Az amatőr hangyatartók körében ennek a fajnak a tartását problémamentesként írják le, ajánlják megvételre. Egy hangyaspecialista meg akarta akadályozni, hogy a nem őshonos hangyafajtákkal szabadon lehessen kereskedni, azonban nem járt sikerrel.
 
Franciaországban, a mezőgazdasági kultúrákban a t. nigerrimumot a legkárosabb hangyafajok közé sorolják, ezzel szemben a borászatokban eddig csak a homok elmozgatásával okoztak károkat. Mivel a t. nigerrimum nálunk a szabadban él, a többi, már jelenlévő fajnál alkalmazott irtószerek jöhetnek szóba.


1 [2]  >

Elérhetőség

 iroda@mege.hu
 +36 20 610 92 90
Telefonos ügyfélszolgálat:
+36 20 610 92 90
További információk »